Privétuin Lochristi

Een jong dynamisch koppel deed een aanvraag voor een nieuwe tuin. De tuin die 95% puur gazon bestond, onderging een grote transformatie. De voortuin langs de straatzijde is eerder gericht naar de klanten die langskomen in de privépraktijk. De achtertuin en tuin langs de oostelijke zijgevel zal een 2de ruimte in de tuin vormen die voor privé zal gebruikt worden. De uitdaging ligt erin om een boeiende tuin te ontwerpen op een compacte ruimte, met integratie van een nieuw kippenren, kleine moestuin, vernieuwd terras, een pad rondom de woning en toch nog voldoende open ruimte om te bewegen.

Met een eigen praktijk in de woning is er de wens om een verzorgde voortuin te hebben met ruimte voor een fietsenstalling voor de klanten. Dit werd mee geïntegreerd in het plantbed met een fijne afboording in kortenstaal. Door het toepassen van siergrassen en vaste planten bekom je een mooie balans met bloei in verschillende periodes. Door het integreren van groenblijvende siergrassen alsook winterbloeiende vaste planten en accentboompjes resulteerde dit in een boeiend geheel het hele jaar door. Een nieuwe fleurige tuin met accenten door alle seizoenen heen.

De houten carport en scheidingswand om de privétuin te scheiden van de voortuin zijn vervaardigd uit een warmkleurige houtsoort. Dit sluit mooi aan bij de kleurrijke voortuin alsook de achtertuin.

In de achtertuin is er een bredere tuinstrook langs de oostelijke gevel en een smallere tuinstrook langs de achtergevel. Om dit toch tot een boeiend geheel te maken werd het kippenren gelinkt aan de moestuin en deze op zijn beurt met het tuinhuis. De meer actievere delen van de tuin werden dus mooi gegroepeerd zodat er daarmee ook een logische circulatie kan opgebouwd worden.
Verder werd er een balans gezocht tussen de open ruimte en plantenborders die extra kleur, geur en vorm brengen en de tuin als het ware kadreren en het tot een mooie geheel maken. Langs de straatzijde aan de oostelijke gevel werden er vooral heesters geïntegreerd om deels een afscherming te maken van de straat. Een open ruimte start aan het kippenren en loopt over het terras aan de achtergevel naar de grotere open ruimte langs de oostelijke zijde.