Landschappelijke tuin Lochristi

Dit project is gelegen in het meer landschappelijke deel van Lochristi. De achtertuin kijkt uit over een typisch Vlaams landschap. Velden met bomenrijen (wilgen en elzen), open landschap met af en toe enkele ree├źn die er te spotten vallen. Een context om rekening mee te houden en te zoeken naar een mogelijkheid om die belevenis mee in de tuin te trekken.

Zwemvijver, terras en tuinhuis waren aanwezig. Om die mooi in de tuin te integreren en een link te leggen met het landschap, aangrenzend aan deze tuin, werd er met natuurlijk vormen gewerkt. De natuurlijke vormgeving neutraliseert de strakkere structuur van de reeds aanwezige inplantingen.

Rondom de zwemvijver werden er plantvakken voorzien zodat deze, vanuit de woning gezien, een frame vormen naar het achterste gedeelte van de tuin en het weidse landschap erachter. verder werd er aan de rand van het perceel onder de grote eik een zitplaats voorzien rondom een vuurplaats. Deze zitplek wordt omkadert door een plantenborder met lage beplanting zodat het zicht naar het landschap behouden kan blijven.

In de voortuin werd er een eetbare tuin ontworpen. Verschillende ovaalvormige plantvakken bestaande uit struiken met eetbare bessen. De bijkomende fruitbomen zorgen voor kleurrijke bloei en nuttige opbrengst. Een speels pad werd voorzien doorheen deze pluktuin zodat de kinderen ook vele besjes kunnen plukken alsook op ontdekking kunnen gaan in het struikgewas.

Aan de oostkant van het perceel is er een gracht aanwezig die zal ingekleed worden met inheemse heesters. Deze heesterborder loopt van de straatzijde langs de woning tot aan de achtergevel.

In dit project werd er grotendeels gewerkt met inheemse beplanting. Dit was een bewuste keuze om meer de link te leggen met het omliggende landschap maar eveneens om het ecologische aspect ook mee in dit project te integreren. De klant is natuurgericht en dan zijn ecologische principes met inheemse beplanting een juiste keuze.